Κυκλοφορούν σε λίγες μέρες οι επεξεργαστές Ryzen.

AMD Ryzen και μια ενδιαφέρουσα στρατηγική marketing. Ξεκινάει με high-end μοντέλα σαν μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην κυρίαρχο Intel. Τόσα χρόνια (σχεδόν δεκαετία) οι AMD επεξεργαστές είναι συνώνυμοι του οικονομικού. Όποιος θέλει έναν φτηνό υπολογιστή επέλεγε AMD, όποιος ήθελε (και διέθετε τα χρήματα) επέλεγε Intel.

Πλέον, επιλέγει μια ενδιαφέρουσα στρατηγική marketing: Διαθέτει σαν πρώτη κυκλοφορία τους high-end επεξεργαστές. Αυτό που πιθανότατα επιθυμεί να καταφέρει, είναι να καταστεί κυρίαρχος στην αγορά του high-end pc και φυσικά να απολαύσει το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Επιθυμεί να αντιστρέψει την εικόνα που έχει η αγορά. Πλέον όποιος δεν διαθέτει αρκετά χρήματα να καταφύγει σε Celeron/ Pentium/ Core i3/i5, μην κυκλοφορώντας (ακόμα) κάτι αντίστοιχο αυτών. Απαξιώνει με την κίνηση της τους Intel, πέρα των i7.

AMD Ryzen και μια ενδιαφέρουσα στρατηγική marketing

Αν λειτουργήσει η στρατηγική αυτή, σε λίγο καιρό θα έχουμε να προτείνουμε Core i3/i5 για έναν οικονομικό υπολογιστή. O φθηνότερος Intel Core i3 6100 (2C/4T) ξεκινάει περί τα €117 και είναι μια πολύ καλή επιλογή για budget gaming PC. Ο οικονομικότερος AMD Ryzen 1700 (8C/16T) ξεκινάει στα € 410. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από την Intel είναι να μην κατεβάσει τις τιμές. Έχει το ρεύμα μαζί της. Κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς και έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Και το απολαμβάνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά πρέπει να πάρει κάποια στιγμή αποφάσεις. Να μην μείνει πίσω στην τιμολογιακή πολιτική και στις επιδόσεις με το σταγονόμετρο, αλλά θα αργήσει. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η Intel έχει περισσότερα να κερδίσει με το να μην κάνει τίποτα για την ώρα. Ο κόσμος θα συνεχίσει να την προτιμά και θα κάνει την κίνηση της αρκετά αργότερα (αρχές φθινοπώρου) με καλύτερες τιμές στα high-end μοντέλα.

(διαθέσιμοι για προπαραγγελία για όποιον/όποια ενδιαφέρεται, την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα build από εμάς)